Home » Afzekering » Een Gids voor Soorten Zekeringen: Kies de Juiste Bescherming voor je Elektrische Apparaten

Een Gids voor Soorten Zekeringen: Kies de Juiste Bescherming voor je Elektrische Apparaten

Het belang van zekeringen in elektrische apparaten specifiek gericht op de bouw-, evenementen- en industriële sectoren

Het belang van zekeringen kan niet worden onderschat, vooral in sectoren zoals de bouw, evenementen en industrie waar elektrische apparatuur en systemen een cruciale rol spelen in de dagelijkse operaties. Zekeringen zijn kleine, maar krachtige componenten die fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen elektrische problemen, waaronder potentieel gevaarlijke situaties zoals overbelasting en kortsluiting.

In de bouwsector bijvoorbeeld, zijn zekeringen essentieel voor de veilige werking van zware machines en gereedschappen. Een defecte zekering kan niet alleen leiden tot uitval van apparatuur, maar ook tot gevaarlijke arbeidsomstandigheden.

Binnen de evenementensector zijn zekeringen van vitaal belang om te zorgen voor de soepele werking van geluids- en verlichtingssystemen. Een onverwachte stroomuitval tijdens een belangrijk evenement kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot ontevreden klanten en schade aan de reputatie van het bedrijf.

In de industriële sector zijn zekeringen vaak de enige bescherming tussen hoogwaardige apparatuur en potentiële elektrische storingen. Ze beschermen dure machines tegen beschadiging en dragen zo bij aan het minimaliseren van uitvaltijd en productieverlies.

Het begrijpen van zekeringen

Een zekering is een klein, maar essentieel onderdeel van elk elektrisch systeem. Maar wat is het precies en wat doet het? Laten we het eenvoudig houden: een zekering is als een beveiliger in een nachtclub. Net zoals die beveiliger ervoor zorgt dat de club niet overvol raakt, zorgt een zekering ervoor dat er niet te veel elektriciteit door een circuit stroomt. Als er te veel elektriciteit – of ‘stroom’ – door het circuit begint te lopen, ‘blaast’ de zekering, net als de beveiliger die de toegang tot de club stopt als er te veel mensen binnen zijn.

Maar hoe werkt dit in de praktijk? De zekering zelf is een soort draad of metalen strip die smelt of doorbrandt als er te veel stroom doorheen gaat. Dit proces onderbreekt het circuit en stopt de stroom, net zoals het touw bij de ingang van de club wordt gesloten wanneer het te druk wordt.

Bouwsector

Stel je voor dat je een zware boormachine gebruikt op een bouwplaats. Deze machine heeft veel stroom nodig om te werken, maar als er te veel stroom door de machine gaat – misschien door een fout of probleem ergens in het elektriciteitsnet – dan kan dit de machine beschadigen of zelfs een brand veroorzaken. Maar met een zekering op zijn plaats, zou die ‘overbelasting’ aan stroom ervoor zorgen dat de zekering ‘doorbrandt’ en de stroom naar de machine stopt, waardoor verdere schade wordt voorkomen.

Evenementensector

De gebruikte geluidsapparatuur en geluidslichten hebben zijn eigen stroombehoefte en als er iets misgaat – misschien wordt er per ongeluk te veel apparatuur aangesloten op hetzelfde circuit – dan kunnen de zekeringen dit probleem ‘detecteren’ en de stroom naar het overbelaste circuit onderbreken, waardoor de apparatuur wordt beschermd tegen schade.

Industriële sector

In de industriële sector zou een vergelijkbare situatie kunnen optreden met een grote productiemachine. Als er iets misgaat waardoor de machine te veel stroom begint te trekken, dan zal de zekering dit ‘zien’ en ‘opblazen’ om de machine te beschermen tegen schade.

 

Types Zekeringen en Hun Toepassingen

Zekeringen zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun specifieke toepassingen en voordelen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende soorten zekeringen en waarvoor ze doorgaans worden gebruikt:

Smeltzekeringen

Deze zijn wellicht de meest bekende soort. Ze werken volgens een simpel principe: in het midden van de zekering zit een strip of draad die smelt als er te veel stroom doorheen loopt, waardoor het circuit wordt onderbroken. Smeltzekeringen worden in een breed scala aan toepassingen gebruikt, van huishoudelijke apparaten tot industriële machines. Ze zijn goedkoop, betrouwbaar en gemakkelijk te vervangen, wat ze ideaal maakt voor situaties waar overbelasting vaak kan optreden, zoals op bouwplaatsen of tijdens evenementen met veel elektrische apparatuur.

Automatische zekeringen (ook bekend als stroomonderbrekers)

Deze soort werkt op een vergelijkbare manier als smeltzekeringen, maar in plaats van een draad die smelt, gebruiken ze een mechanisme dat automatisch uitschakelt bij overbelasting. Dit betekent dat ze kunnen worden gereset en opnieuw gebruikt in plaats van te worden vervangen, wat ze een praktische keuze maakt voor toepassingen waar overbelasting regelmatig kan voorkomen, zoals in industriële instellingen.

Differentiëlen 

Een differentieelzekering, ook wel bekend als een aardlekschakelaar, is een apparaat dat ontworpen is om mensen te beschermen tegen elektrische schokken en om elektrische branden te voorkomen door elektrische lekken te detecteren.

Het functioneert door het meten van het verschil in elektrische stroom tussen de fase (de “live” draad) en de nulleider (de “neutrale” draad) in een elektrisch circuit. Onder normale omstandigheden zouden deze twee stromen gelijk moeten zijn. Maar als er een verschil tussen deze twee stromen optreedt, betekent dit dat er ergens in het circuit elektriciteit ‘lekt’, mogelijk door een defect apparaat, beschadigde bedrading, of zelfs door een persoon die een live draad aanraakt.

Differentiëlen automaten

Een differentieelautomaat combineert de functies van een differentieel en een stroomonderbreker (automaat) in één apparaat. Net als een differentieel, biedt het bescherming tegen elektrische schokken door lekstromen te detecteren en het circuit te onderbreken. Daarnaast biedt het echter ook bescherming tegen overbelasting en kortsluiting, net als een stroomonderbreker. Als de stroom in een circuit te hoog wordt (overbelasting) of als er een plotselinge toename van stroom is die kan duiden op een kortsluiting, zal de differentieelautomaat het circuit onderbreken om schade aan de bedrading en aangesloten apparatuur te voorkomen.

Doepke afzekering

Doepke’s oplossing

Doepke staat bekend om haar sublieme afzekeringen. Bekijk welke ze aanbieden 👇

 

Ontdek onze andere blogs

Conformité européene logo voor elektrische materialen

CE-markering: Wat, waarom en waar?

Lees meer
Aarding elektriciteit industrieel

Aardingsystemen: De stevige fundering van industriële elektriciteit

Lees meer
Haspel Schill IP waarde waterdicht

IP Waarde: Alles wat je moet weten over beschermingsgraden

Lees meer