Home » Overig » Elektrische overbelasting, hoe voorkom je het en wat is het?

Elektrische overbelasting, hoe voorkom je het en wat is het?

Elektriciteit kabels

Elektrische overbelasting is een probleem dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals kortsluiting, brand en zelfs elektrocutie. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je overbelasting kunt voorkomen en oplossen. In deze blog bespreken we wat overbelasting is, hoe je het kunt herkennen, hoe je het kunt voorkomen en wat je moet doen als je te maken hebt met overbelasting.

Wat is overbelasting?

Overbelasting treedt op wanneer er te veel elektrische stroom door een circuit of apparaat loopt dan dat het kan verwerken. Dit kan gebeuren als er te veel apparaten worden aangesloten op een enkel stopcontact of als er te veel stroom door een enkel apparaat loopt. Dit kan leiden tot oververhitting van het circuit, wat op zijn beurt kan leiden tot brand of schade aan apparatuur.

Hoe herken je overbelasting?

Er zijn een aantal tekenen van overbelasting om op te letten. Het kan zijn dat een apparaat niet meer werkt zoals het hoort, dat er vonken uit een stopcontact komen of dat er een brandgeur is. Ook kan het zijn dat er zekeringen doorbranden of dat de stroom uitvalt.

Doepke afzekering Doepke afzekering

Hoe voorkom je overbelasting?

Er zijn verschillende manieren om overbelasting te voorkomen:

 1. Gebruik niet teveel apparaten op een enkel stopcontact. Sluit apparaten aan op verschillende stopcontacten of gebruik een verdeelstekker met overspanningsbeveiliging.
 2. Gebruik alleen apparaten die geschikt zijn voor de elektrische stroomvoorziening. Als een apparaat te veel stroom nodig heeft, kan dit leiden tot overbelasting.
 3. Laat elektrische apparaten regelmatig onderhouden door een professional. Zo kan er tijdig worden ingegrepen bij mogelijke problemen.
 4. Vervang oude bedrading en stopcontacten die niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen.
 5. Houdt rekening met de maximale belasting van het circuit. Deze informatie is vaak te vinden op de zekeringkast of in de handleiding van het huis.
 6. Gebruik het juiste materiaal om je apparatuur te beveiligen zoals de juiste automaat

Wat moet je doen als je te maken hebt met overbelasting?

Als je te maken hebt met overbelasting, is het belangrijk om snel te handelen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:

 1. Trek de stekker van het overbelaste apparaat uit het stopcontact.
 2. Schakel de stroom uit in de zekeringkast.
 3. Laat het circuit afkoelen voordat je het opnieuw gebruikt.
 4. Controleer of er geen schade is aan de bedrading of apparatuur.
 5. Raadpleeg een professional als je twijfelt over de veiligheid van het circuit of de apparatuur.

Conclusie

Overbelasting van elektrische circuits kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je overbelasting kunt voorkomen en hoe je het kunt oplossen als het zich voordoet. Door het volgen van de bovenstaande tips kun je veilig gebruik maken van elektrische apparaten

 

Ontdek onze andere blogs

Conformité européene logo voor elektrische materialen

CE-markering: Wat, waarom en waar?

Lees meer
Aarding elektriciteit industrieel

Aardingsystemen: De stevige fundering van industriële elektriciteit

Lees meer
Haspel Schill IP waarde waterdicht

IP Waarde: Alles wat je moet weten over beschermingsgraden

Lees meer