Home » Overig » Netsystemen in België

Elektriciteitsnet Netsystemen in België

Elektriciteitsnet

In België zijn er drie verschillende types elektrische netsystemen, namelijk IT, TT en TN. Deze systemen zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende veiligheidsnormen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen.
Laten we eens kijken naar de drie verschillende netsystemen.

IT (geïsoleerde neuter)

Het IT-netsysteem is ontworpen om een hogere mate van veiligheid te bieden dan de andere systemen. Bij dit systeem wordt de neutrale draad van het netwerk geïsoleerd van de aarde en is er geen direct contact tussen de aarde en de neutrale draad. Dit betekent dat in geval van een storing in het systeem, er geen elektrocutie kan plaatsvinden.
Het IT-systeem wordt gebruikt voor kritieke toepassingen zoals ziekenhuizen, laboratoria en militaire installaties, waar betrouwbaarheid en veiligheid een absolute must zijn. Het IT-systeem is echter duurder dan de andere systemen en is niet geschikt voor huishoudelijk gebruik.

TT (aardingsstelsel)

Het TT-netsysteem is het meest voorkomende systeem in België. Bij dit systeem is elke aangesloten belasting geaard via een eigen aardlekschakelaar, die zorgt voor een bescherming tegen elektrische schokken.
Het TT-systeem wordt gebruikt in gebouwen waarin een verhoogd risico op elektrische schokken bestaat, zoals zwembaden, sauna’s en werkplaatsen. Het systeem is minder duur dan het IT-systeem, maar biedt wel een hoge mate van veiligheid.

TN (geaarde neuter)

Het TN-netsysteem is het meest voorkomende netsysteem voor huishoudelijk gebruik in België. Bij dit systeem is de neutrale draad van het netwerk geaard, waardoor de aarde fungeert als terugleiding voor elektrische stroom. Dit systeem is het goedkoopste van de drie en wordt gebruikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen.
Het TN-systeem is echter minder veilig dan het IT- en TT-systeem en biedt geen bescherming tegen elektrische schokken in geval van een storing in het systeem. Het systeem vereist echter wel een goede aarding en installatie van aardlekschakelaars voor extra veiligheid.

Conclusie

In België zijn er drie verschillende types elektrische netsystemen, namelijk IT, TT en TN. Het IT-systeem biedt de hoogste mate van veiligheid en wordt gebruikt voor kritieke toepassingen zoals ziekenhuizen en laboratoria. Het TT-systeem biedt een hoge mate van veiligheid en wordt gebruikt in gebouwen waarin een verhoogd risico op elektrische schokken bestaat. Het TN-systeem is het meest voorkomende systeem voor huishoudelijk gebruik en is het goedkoopste van de drie. Het vereist echter wel goede aarding en installatie van aardlekschakelaar.

 

Ontdek onze andere blogs

Conformité européene logo voor elektrische materialen

CE-markering: Wat, waarom en waar?

Lees meer
Aarding elektriciteit industrieel

Aardingsystemen: De stevige fundering van industriële elektriciteit

Lees meer
Haspel Schill IP waarde waterdicht

IP Waarde: Alles wat je moet weten over beschermingsgraden

Lees meer