Home » Regelgeving » De verplichte elektriciteitskeuringen op werven in België: Wat zijn de regels en wie is verantwoordelijk voor de keuringen?

De verplichte elektriciteitskeuringen op werven in België: Wat zijn de regels en wie is verantwoordelijk voor de keuringen?

Werf en keuring

In België zijn elektriciteitskeuringen op werven verplicht. Deze keuringen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat elektrische installaties veilig zijn en voldoen aan de geldende normen en regels. Maar wat zijn nu precies de regels rondom deze keuringen en wie is er verantwoordelijk voor? In deze blog zal je ontdekken wie er verantwoordelijk voor is, een voorbeeld en keuringsinstanties. 

Arei en NER, de regelgeving voor alles omtrent elektriciteit  

De wetgeving omtrent de verplichte elektriciteitskeuringen op werven is vastgelegd in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Dit reglement bepaalt dat alle nieuwe en gewijzigde elektrische installaties gekeurd moeten worden door een erkend keuringsorganisme voordat deze in gebruik worden genomen. Ook bij periodieke herkeuringen en bij de verkoop van een gebouw waarin een elektrische installatie aanwezig is, is een keuring verplicht.

Naast het AREI zijn er nog andere wetgevingen en normen van toepassing op elektrische installaties op werven, zoals de normen van het Nationaal Elektriciteitsreglement (NER). Deze normen leggen onder andere veiligheidsvoorschriften vast voor elektrische installaties en bepalen de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen bij de realisatie en het onderhoud van de installaties.

Elektrische keuringen, wie is verantwoordelijk?

Maar wie is er nu verantwoordelijk voor deze keuringen? In principe is de bouwheer of eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de keuringen. Hij moet er immers voor zorgen dat de elektrische installatie veilig is en voldoet aan de geldende regels en normen. De bouwheer of eigenaar kan de keuring laten uitvoeren door een erkend keuringsorganisme, die een keuringsverslag zal opstellen.

Het keuringsverslag bevat informatie over de elektrische installatie en de eventuele gebreken die zijn geconstateerd tijdens de keuring. Als er gebreken zijn geconstateerd, moet de bouwheer of eigenaar deze laten herstellen en de installatie opnieuw laten keuren. Pas wanneer de installatie volledig in orde is bevonden, kan deze in gebruik worden genomen.

Elektrische keuring voor tijdelijke installatie op een werf

De elektrische installatie op een werf waar tijdelijke stroomvoorzieningen zijn geïnstalleerd moet ook gekeurd worden. Bijvoorbeeld wanneer er tijdelijk bouwlampen, kranen, of andere apparatuur moeten worden aangesloten. Ook deze installaties moeten voldoen aan de voorschriften van het AREI en moeten worden gekeurd door een erkend keuringsorganisme. Dit geldt ook voor de elektrische installaties op bijvoorbeeld festivalterreinen, waar tijdelijke stroomvoorzieningen zijn geïnstalleerd.

Bekende keuringsorganismes

Vincotte

Vincotte is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in inspectie, certificering en testen van technische installaties en materialen. Vincotte heeft meer dan 1800 medewerkers en is actief in meer dan 30 landen wereldwijd. Het bedrijf heeft een brede expertise op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteit en biedt een scala aan diensten, waaronder inspectie en audits, risicobeoordelingen, conformiteitsevaluaties, kalibraties en technische ondersteuning.

Website Vincotte

BTV

BTV is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van technische keuringen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het bedrijf werd opgericht in 1962 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Belgische markt. BTV voert keuringen uit op verschillende gebieden, waaronder elektriciteit, gas, stookolietanks, liften, brandveiligheid en milieu. Het bedrijf heeft meer dan 200 medewerkers en beschikt over een uitgebreid netwerk van erkende keurders.

Website BTV

Ontdek onze andere blogs

Conformité européene logo voor elektrische materialen

CE-markering: Wat, waarom en waar?

Lees meer
Aarding elektriciteit industrieel

Aardingsystemen: De stevige fundering van industriële elektriciteit

Lees meer
Haspel Schill IP waarde waterdicht

IP Waarde: Alles wat je moet weten over beschermingsgraden

Lees meer