Home » Regelgeving » Nieuwe differentieel regelgeving volgens het algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI)

Arei logo Nieuwe differentieel regelgeving volgens het algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI)

Arei logo

Arei

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) biedt essentiële richtlijnen voor iedereen die zich bezighoudt met de installatie, het onderhoud en de inspectie van elektrische systemen in België. Een cruciaal aspect van deze regelgeving betreft de differentiële bescherming in huishoudelijke installaties. In deze blog duiken we dieper in op de differentieel regelgeving volgens het AREI.

Wat zegt het Arei over differentieelschakelaars?

Een differentieelschakelaar, ook wel bekend als een aardlekschakelaar, speelt een cruciale rol in elke elektrische installatie. Dit apparaat beschermt personen en eigendommen tegen elektrische schokken en branden die door aardfouten kunnen ontstaan.

Het AREI stelt dat in een huishoudelijke installatie de volgende differentiëlen nodig zijn:

  1. Aan het begin van de installatie installeert men een differentieelschakelaar van 300mA. Deze differentieelschakelaar beschermt het hele elektrische systeem tegen mogelijke aardfouten.
  2. Daarnaast vereist het AREI een differentieelschakelaar van 30mA voor specifieke circuits. Deze omvatten:
  • Circuits in natte ruimtes, zoals de badkamer of de keuken. Deze ruimtes hebben een hoger risico op aardfouten vanwege de aanwezigheid van water.
  • Circuits die stopcontacten voeden. Dit biedt extra bescherming voor apparaten die op deze stopcontacten aangesloten zijn.
  • Circuits die buitenverlichting of buitenstopcontacten voeden. Dit komt door het verhoogde risico op aardfouten in buitenomgevingen.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit algemene regels zijn en dat er specifieke situaties kunnen zijn waarin andere of extra maatregelen nodig zijn. Het is altijd raadzaam om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen bij het plannen of wijzigen van een elektrische installatie.

Het naleven van de differentieel regelgeving volgens het AREI is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het is ook een essentiële stap om de veiligheid van je huishouden te waarborgen. Door te zorgen voor de juiste differentiële bescherming, kun je rustig slapen in de wetenschap dat je elektrische systeem zo veilig mogelijk is.

Ontdek onze andere blogs!

Conformité européene logo voor elektrische materialen

CE-markering: Wat, waarom en waar?

Lees meer
Aarding elektriciteit industrieel

Aardingsystemen: De stevige fundering van industriële elektriciteit

Lees meer
Haspel Schill IP waarde waterdicht

IP Waarde: Alles wat je moet weten over beschermingsgraden

Lees meer